הביאנלה לאומנויות ולעיצוב תל אביב 2023
מוז"א, מוזיאון ארץ־ישראל, תל־אביב
הביאנלה לאומנויות ולעיצוב תל אביב 2023
במוז"א, מוזיאון ארץ־ישראל, תל־אביב
לאור הצלחת הביאנלה לאומנויות ולעיצוב תל אביב, שנוסדה בשנת 2020, אנו שמחים להודיע על הקול הקורא לביאנלה שתערך ב־2023
הביאנלה לאומנויות ולעיצוב תל־אביב, אשר נחנכה בשנת 2020, מבקשת להציג תמונת מצב עדכנית של תחום הקראפט והעיצוב העכשוויים בישראל. בגישתה הרב־תחומית משלבת הביאנלה בין דיסציפלינות, מדיומים וחומרים, בדגש על קרמיקה, זכוכית, צורפות, טקסטיל
ונייר – לטובת דיאלוג בין־תחומי. הביאנלה היא המשך טבעי להתמקדות המתמשכת של מוז"א, מוזיאון ארץ־ישראל בתרבות החומרית המקומית.
הביאנלה השנייה לאומנויות ולעיצוב תל־אביב באוצרות של אנריאטה אליעזר ברונר, ניר הרמט ותומר ספיר, תתמקד במצב האנושי בפתחו של עידן חדש. היא תעסוק במעגלים השונים המקיפים אותנו ובכוחנו להשפיע על עתיד המקום שבו אנו חיים.
העולם עובר טלטלה ועומד בצומת דרכים. אנו מתבוננים בשמיים כחולים זרועי עננים ומתענגים על הרגע. אותו עונג מהול בעצב ובדאגה שכן השמיים עשויים להשתנות בעתיד הלא רחוק; השמיים מעל הדורות הבאים לא יהיו בהכרח כחולים, יתכן שעכורים, ודברים שעד היום היו מובנים מאליהם אינם עוד כאלה. זהו רגע של נוסטלגיה להווה: אנחנו חובקים את ההווה ודרוכים לקראת עתיד שממתין לנו עם אתגרים חדשים ומורכבים, בכל ההיבטים של הקיום.
התמה של הביאנלה, "מהי מידת האדם?" (“?What is the Measure of Man") מבוססת
על האימרה המיוחסת לפילוסוף היווני פרוטגורס איש אַבְּדֵרָה, בן המאה ה־5 לפנה"ס,
שקבע כי "האדם הוא מידת כל הדברים." תחת תמה זו הביאנלה תבקש לבדוק מהי מידת ההשפעה של האדם היוצר ושל פעולותיו על העולם שסובב אותו, כמו גם על עולמו הפנימי. הצורך והדחיפות להגיב לרוחות השינוי ולמציאות המשתנה בקצב מואץ, מעלים שאלות על תפקידם.ן של אומנים.יות, אמנים.יות ומעצבים.ות. אלה בוחנים ומגדירים מחדש את מרחב
הפעולה שלהם ואת המענה שהם יכולים לספק בחיפושנו אחר עולם מקיים ועתיד הומני יותר.
-
הביאנלה תתקיים בחודשים מרץ – נובמבר 2023, ותתפרש על פני כל חללי התצוגה
של המוזיאון: באולמות, בביתני הקבע, באתרים ובמרחבי החוץ. -
הביאנלה נערכת בשיתוף עם עמותת אמנים יוצרים בישראל, מוסדות אקדמיים
לאמנות ועיצוב ועיריית תל־אביב-יפו -
הביאנלה מלווה בקטלוג רחב היקף, בבלוג הביאנלה, באפליקציה ובמדריך קולי.
-
במהלך הביאנלה נערכות פעילויות ואירועים מגוונים: סדנאות, הרצאות,
שיחי גלריה, מפגשים עם אמנים, מופעים, כנס בינלאומי ועוד. -
המוזיאון יעניק שכר אמן סמלי אחיד ויכסה את ההובלה והביטוח של העבודות שייבחרו לתערוכה; הפקת העבודות באחריות המציגות.ים.

קו רקיע, אבנר שר. צילום: הדר סייפן
ההגשה הסתיימה. אנו מודים לכל המגישים.ת ומאחלים בהצלחה רבה.
מנכ"ל מוז"א, מוזיאון ארץ־ישראל – עמי כץ
ד"ר דבי הרשמן: סמנכ"לית ואוצרת ראשית מוז"א. ארכיאולוגית ואנתרופולוגית בהכשרתה האקדמית, מנהלת ואוצרת במוזיאונים מובילים בארץ. בעבר שמשה כאוצרת בכירה של התרבויות הקדומות במוזיאון ישראל, וכאוצרת ראשית של מוזיאון מגדל דוד. יועצת בכירה בפרויקטים בינלאומיים לשימור מורשת תרבותית, ושותפה להקמת מוזיאונים ותצוגות ברחבי העולם. מתערוכותיה: "אלילות מקומיות" (1994), "האמנים הראשונים" (1997), "בראשית" (2004), "פנים אל פנים – המסכות הקדומות בעולם" (2014).
אוצרי הביאנלה לאומנויות ולעיצוב תל אביב 2023:
אנריאטה אליעזר ברונר: אוצרת בכירה לאומנויות וביתן הזכוכית, מוז״א, מוזיאון ארץ־ישראל, תל־אביב. אצרה תערוכות זכוכית היסטוריות, ארכאולוגיות ונושאיות, תערוכות יחיד של אמני זכוכית בינלאומיים, תערוכות מקיפות של זכוכית ישראלית (2007, 2011, 2015), ותצוגות מיוחדות של אמנים ישראלים. אוצרת ראשית שותפה בביאנלה הראשונה לאומנויות ולעיצוב תל אביב (2020).
ניר הרמט: אוצר עצמאי. אוצר משנה בביאנלה לאומנויות ולעיצוב תל אביב הראשונה (2020). אוצר גלריה II לאמנות עכשווית בעין הוד (בהקמה). אוצר ראשי לשעבר וממייסדי גלריית ״מקום לאמנות״ בקרית המלאכה. אוצר ראשי לשעבר של גלריה BY5 של עמותת אמנים יוצרים – אגודת אמני הקרמיקה בישראל. אצר תערוכות במוסדות שונים כמו בית האמנים ירושלים, בית האמנים תל־אביב ובגלריות מסחריות ושיתופיות.
תומר ספיר: אמן רב תחומי ומרצה בבצלאל ובמכון הטכנולוגי חולון. עבודותיו כוללות פיסול, מיצב, וידאו, רישום וקולאז'. זכה בפרסים ובמענקים שונים ועבודותיו הוצגו בתערוכות רבות בארץ ובחו"ל, בינהן: מוזיאון ישראל; מוזיאון תל אביב לאמנות; Bass Museum, מיאמי; Apexart, ניו יורק; הגלריה הלאומית, ניו דלהי; Open Look International Festival, סנט פטרבורג; מוזיאון המדע סנט לואיס; מוזיאון חיפה לאמנות; מוזיאון הרצליה לאמנות; מוזיאון פתח תקוה לאמנות; בית חנקין; גלריה שלוש; Kunstverein KunstHaus, פוטסדאם.